Перші страви обов’язково повинні бути присутніми в меню здорової людини. Вони допомагають нормалізувати травлення і урізноманітнити раціон, який складається переважно з твердої їжі.
Борщ, незважаючи на те, що його люблять практично всі люди на світі, у нас на кухні практично не з’являється. А ось гороховий супом я балую сім’ю часто – його люблять всі. Страва виходить ситною, але закінчується все одно вмить – каструлю з’їдаємо дня за півтора-два.
Щоб суп мав пюреподібну консистенцію, потрібно довести горох до стану кашки, тобто до однорідної консистенції, в якій не буде твердих частинок. Тоді він вийде максимально смачним. Це була «коронна» страва моєї бабусі, і одного разу вона з радістю поділилася зі мною рецептом.
Всупереч очікуванням, попереднє замочування гороху не потрібне. Його можна відразу ж варити, не залишаючи перед цим у воді на багато годин.
Отже, готуємо. Засипаємо промитий твердий горох в бульйон або воду, ставимо на вогонь, чекаємо закипання. Далі варимо його протягом семи хвилин.
Потім – хитрість. У киплячий горох заливаємо половину склянки холодної (!) води і чекаємо нового закипання, знову варимо все сім хвилин. Цих елементарних маніпуляцій досить для того, щоб горох розварився. Правда якщо вам здасться, що він все ще твердуватий, контрольне заливання холодною водою і семихвилинне кип’ятіння можна повторити ще один раз. А вже після варити суп так, як ви це робите завжди.
Однак замочування, якщо ви встигаєте його зробити, теж може попрацювати на користь. Справа в тому, що якщо потримати горох у воді хоч би сім годин, він звільняється від пуринових кислот, які приносять шкоду організму.
Ну а якщо до нього додати трохи соди (не забудьте потім промити), то попередньо замочений у такий спосіб горох розвариться в бульйоні за кілька хвилин. І більш того, він не приведе до підвищеного газоутворення в кишечнику, а значить суп не завдасть ніякого дискомфорту його любителям.