Чи є користь від цикорію, і як правильно його пити

Цикорій – вельми популярний продукт. Ним часто замінюють каву, а багато п’ють, піддавшись модному захопленню здоровим харчуванням. Але наскільки корисний цей напій? І як правильно пити цикорій, щоб отримати максимальну користь і не завдати шкоди?

Смак цикорія нагадує каву, та й підбадьорливий ефект нітрохи не гірший. Не всім відомо, що рослина, що має синьо-блакитні квіти, які нагадують ромашки, це і є цикорій. Однак готують той самий смачний напій не з них, а з самого кореня. Саме він є джерелом корисних для організму людини речовин.

Рослина сприятливо впливає на серцево-судинну, ендокринну і травну систему. Але це не говорить про те, що напій приготований з нього, можна приймати в безмірній кількості.

Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, потрібно вміти правильно його заварювати і, найголовніше – грамотно вживати.

Як правильно пити цикорій

При купівлі товару слід звернути увагу на те, в якому вигляді він випущений – меленому або розчинному. Адже процес приготування напою безпосередньо залежить від цього фактора. Набагато простіше заварити розчинний цикорій: оздоровчий ефект буде такий самий, але часу піде значно менше. Досить взяти 12 г порошку і залити 200 мл кип’ятку – напій готовий.

Чи є користь від цикорію, і як правильно його пити

Щоб підсилити корисні властивості завареного цикорію і підкреслити його особливий смак, можна додати інші інгредієнти: лимон, шипшину, мед, корицю, чорницю, куркуму, молоко. Будь-який з цих натуральних продуктів стане прекрасним доповненням.

Науково доведено, що напій з цикорію, включений в щоденний раціон, надає наступну позитивну дію:

  • сприяє поліпшенню травлення і підвищення кількості біфідобактерій за рахунок клітковини і інуліну, що містяться в складі;
  • знижує рівень глюкози в крові;
  • попереджає загибель клітин печінки, запобігає розвитку цирозу;
  • зменшує ризик розвитку злоякісних утворень товстої кишки, остеопорозу, серцево-судинних захворювань.

А ще в складі цикорію немає кофеїну, який у великих дозах викликає дратівливість, збудливість, підвищення артеріального тиску і безсоння.

Добова норма і протипоказання до прийому цикорію

Навіть найкорисніші продукти не можна вживати в необмеженій кількості, і цикорій не є винятком.

Протягом одного дня допустимо заварювати не більше 60 г порошку, що відповідає 5 чашкам. В середньому ж рекомендується приймати 400 мл такого напою в день.

Дотримуючись цього простого правила, ви не заподієте шкоди своєму організму, але принесете йому максимальну користь.

В яких випадках напій рекомендується виключити з раціону:

  • при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунку, гастриті, дуоденіті,
  • при гастроезофагеальному рефлюксі,
  • при холециститі (в гострий період) і жовчнокам’яній хворобі;
  • при індивідуальній непереносимості продукту: визначається за наявністю алергії на рослини сімейства айстрових, до яких відноситься цикорій;
  • в період вагітності і лактації: прийом напою може викликати маткову кровотечу, відшарування плаценти і передчасні пологи.

У список потрапляють і діти у віці до 3 років. Цикорій в їх меню краще замінити іншими напоями, наприклад, какао.

Мандаринка
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: