Не секрет, що для приготування ніжного, соковитого, ароматного і смачного м’яса його потрібно замаринувати.
Домашній маринад для м’яса і риби також є способом позбавлення від мікробів і навіть паразитів, які можуть перебувати в сирому продукті. Особливі складові маринаду борються з прихованою загрозою і надають нові нотки смаку. Але справа в тому, що з подібним завданням справляється далеко не всякий маринад, а лише дійсно добрий.
Ми підібрали для вас 10 кращих сумішей для маринування м’яса і риби. Перевіряйте інгредієнти, вибирайте, готуйте і насолоджуйтеся.
10 рецептів домашніх маринадів
Як замаринувати м’ясо і рибу? Для всіх рецептів (за винятком маринаду «Теріякі») інструкція однакова. Змішайте складові, залийте сумішшю продукт мінімум на 2 години, а максимум на 2 дні, а після готуйте в духовці, на грилі або шампурах.
Маринад «Грецький» для риби, морепродуктів і шашлику
Складові
- 2 ч. л. часникового порошку
- 1 ч. л. цедри лимона
- 0,5 ч. л. чорного перцю
- 0,25 скл. соку лимона
- 1 ч. л. сухого орегано
Маринад «Каліфорнія» для птиці і м’яса
Складові
- 4 зуб. часнику
- 0,5 скл. гірчиці
- 0,5 скл. вустерського соусу
- 1 скл. соку лимона
- 2 ч. л. чорного меленого перцю
- 1,5 скл. соєвого соусу
- 2 скл. маслинової олії
Маринад з розмарином і лимонним соком для яловичини і свинини
Складові
- 2 зуб. часнику
- 0,5 скл. маслинової олії
- 0,25 скл. свіжого розмарину
- 2 ч. л. солі
- сік трьох лимонів
Кавовий маринад для свинини, качки і стейка
Складові
- 2 зуб. часнику
- 0,5 ч. л. чорного меленого перцю
- 0,5 ч. л. солі
- 1 скл. міцної кави
- 1,5 ч. л. очеретяного цукру
Маринад «Корейський» для шашлику
Складові
- 1 скл. води
- 1 скл. цукру
- 1 скл. соєвого соусу
- 1 ч. л. меленого імбиру
- 1 ч. л. лимонного соку
- 1 ч. л. цибулевого порошку
Маринад «Теріякі» для свинини, яловичини та птиці
Складові
- 1 скл. холодної води
- 0,25 скл. соусу теріякі
- 0,5 скл. соєвого соусу
- 1 ч. л. меду
- 0,25 ч. л. часникового порошку
- 2 ч. л. кукурудзяного крохмалю
- 5 ч. л. тростинного цукру
- 0,5 ч. л. меленого імбиру
Всі інгредієнти, крім крохмалю, потрібно змішати і підігрівати на повільному вогні, не доводячи до кипіння. Крохмаль розведіть в 0,25 скл. холодної води, а потім додайте в підігрітий маринад в кілька підходів. Остудіть і залийте сумішшю м’ясо.
Маринад для морепродуктів
Складові
- 0,25 скл. лимонного соку
- 0,5 скл. соєвого соусу
- 1 ч. л. цедри лимона
- 2 ч. л. очеретяного цукру
Маринад з лаймом для баранини, яловичини та птиці
Складові
- 0,5 пуч. кінзи
- 2 скл. соку лайма
- 2 зуб. часнику
- 3 шт. цибулі-шалот
- 1 стручок гострого перцю чилі
- 0,25 ч. л. чорного меленого перцю
- сіль за смаком
Маринад для всіх видів м’яса
Складові
- 1 ч. л. чебрецю
- 1 ч. л. бальзамічного оцту
- 0,25 ч. л. чорного меленого перцю
- 0,25 ч. л. солі
Маринад «Азіатський» для риби і морепродуктів
Складові
- 1 зуб. часнику
- 2 шт. цибулі-шалот
- 0,4 л яблучного оцту
- 4 ст. л. коричневого цукру
- 2 ч. л. соєвого соусу
- 0,5 ч. л. чорного меленого перцю
В процесі маринування м’ясо і рибу потрібно тримати в холодильнику в скляному контейнері. Використовувати маринад повторно не варто, адже він вже контактував з одним сирим продуктом. Розкажіть нам, які продукти ви зазвичай використовуєте для підготовки м’яса і риби до процесу приготування? Можливо, ви знаєте рецепти так званих швидких маринадів, які готують продукт за якихось 20-30 хвилин? Діліться своїми рецептами нижче, а нашу добірку додайте в закладки.