Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м’який, повітряний, легко розбирається на порції

Добрий день друзі! Сьогодні пектимемо відривний пиріг «Яблучні ріжки». Він виходить дуже м’яким, повітряним та легко розбирається на порції.

Необхідні продукти:

Тісто:

  • молоко – 200 мл
  • цукор – 1 ст.л.
  • дріжджі сухі – 5 г
  • соняшникова олія – 3 ст.л.
  • яйце – 1 шт.
  • сіль – 1/3 ч.л.
  • вершкове масло – 50 г
  • борошно – 420-450 г

Штрейзельна крихта:

  • борошно – 70 г
  • вершкове масло – 70 г
  • цукор – 120 г

Начинка:

  • яблука – 3 шт.

Для обмазування:

  • жовток – 1 шт.
  • молоко – 1 ст.л.

Покроковий процес приготування:

Насамперед приготуємо здобне дріжджове тісто. У миску виливаємо 200 мл теплого молока (приблизно 35 градусів), висипаємо 1 ст. л. цукру та 5 г сухих дріжджів. Віночком перемішуємо до однорідності, накриваємо тонким рушником і даємо постояти 10-15 хвилин.

Далі до опари додаємо 3 ст.л. олії без запаху, вбиваємо 1 яйце, висипаємо 1/3 ч.л. солі і знову перемішуємо віночком.

Кладемо 50 г дуже м’якого вершкового масла, розминаємо його руками і починаємо всипати просіяне борошно. Додаємо його частинами, загалом йде 420-450 г. Тісто замішуємо руками. Воно має залишитися м’яким, еластичним і не має липнути до пальців.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Миску, в якій замішували тісто, змащуємо олією, кладемо тісто, накриваємо кришкою або рушником і даємо час підійти. Я ставлю в електричну духовку на 40 градусів, дверцята зачиняю.

Поки тісто підходить, приготуємо шрейзельну крихту. В борошно натираємо на великій терці холодне вершкове масло. Масло і борошно беремо в однакових пропорціях – по 70 г. Тепер висипаємо до них 120 г цукру і перетираємо руками в дрібну крихту.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Миску з цією крихтою поки що відправляємо в холодильник, щоб не тануло масло і підготуємо яблука. Очищаємо їх від шкірки, видаляємо серцевину та нарізаємо на маленькі кубики.

Додаємо трохи лимонного соку та перемішуємо. Замість лимонного соку в яблука за бажанням можна додати мелену корицю. Начинка готова.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Тим часом підійшло тісто. Воно дуже ніжне та повітряне. Обминаємо його та перекладаємо на стіл. Ділимо тісто на 8 однакових шматочків. Кожен шматочок округляємо, кладемо на край столу і накриваємо пакетом.

Приступаємо до формування пирога, він у нас складатиметься з окремих булочок. Отже, кульку тіста розгортаємо в невеликий шар. На один бік насипаємо 3 ч. л. крихти, рівномірно розподіляємо її та накриваємо другою частиною тіста. Склеюємо краї.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

По обидва боки викладаємо приблизно по 1 ст.л. яблук. Починаючи з лівого краю, половину тіста з начинкою загортаємо до центру у вигляді кульочка. Так само, до центру, завертаємо і правий бік. У нас виходить подібність ріжок.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Форму, в якій випікатимемо пиріг, змащуємо м’яким вершковим маслом і по черзі, роблячи такі заготовки, перекладаємо їх у форму. Пиріг нагадує ромашку з отвором у центрі. Діаметр моєї форми 24 см. Накриваємо пиріг пакетом, зверху рушником та даємо постояти 10 хвилин.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Один жовток та 1 ст.л. молока з’єднуємо разом та отриманою сумішшю обмазуємо пиріг зверху. Потім присипаємо його штрейзельною крихтою, що залишилася.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Ось таку красу ставимо випікатися в заздалегідь розігріту до 170 градусів духовку на 30-35 хвилин. Мій пиріг випікався рівно півгодини. Дістаємо його з духовки і даємо охолонути у формі до теплого стану.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Потім акуратно відокремлюємо його від стінок форми, зверху кладемо дошку, перевертаємо пиріг, знімаємо форму, кладемо зверху вже тарілку, на якій плануємо подавати пиріг на стіл, і знову перевертаємо.

Готую відривний пиріг «Яблучні ріжки»: м'який, повітряний, легко розбирається на порції

Ось він, наш красень! Незвичайний формою, ароматний, смачний, м’який, повітряний. Його переваги можна перераховувати та перераховувати. Пиріг не потрібно різати, просто відірвіть булочку і насолоджуйтесь шалено смачним пирогом зі свіжозавареним чаєм.

Сподобалося? Поділіться з друзями!
Мандаринка
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: