Як швидко і правильно стерилізувати банки

Багато господинь, які займаються консервацією, бажають зберегти заготовки до наступної весни. Щоб вони не пропали, потрібно стерилізувати тару, в якій вони будуть зберігатися. Це стосується не тільки банок, але і кришок.

Підготовка тари

Стерилізувати скляну тару потрібно не тільки тоді, коли заготовляють помідори чи огірки, але і в інших випадках. Джеми, баклажанну ікру і варення господині повинні закладати тільки в стерилізовані скляні банки.

Є кілька способів того, як можна продезинфікувати ємності. Початківцям найпростіше використовувати легкі методи, які не вимагатимуть великих витрат часу і праці.

Перед тим, як почати процедуру стерилізації, потрібно оглянути ємності. На склі не повинно бути зазубрин, відколів. Тріщини також мають бути відсутні. Якщо є навіть невеликі дефекти, такі банки краще не використовувати для зберігання продуктів взимку.

Кришки повинні бути тільки новими. Краще не скупитися, придбати вироби високої якості, тоді заготовки простоять в погребі чи холодильнику кілька місяців. При покупці потрібно ретельно оглядати кришки. Вони повинні бути без подряпин, погнуті використовувати заборонено. Слід дивитися, щоб гумки щільно прилягали до таких кришок.

Банки не можна мити хімічними засобами. Їх неможливо повністю видалити з поверхні скляної тари, тому для миття банок господині можуть використовувати соду і гірчицю. Ретельно видаляє забруднення господарське мило. Для миття тари обов’язково беруть нову губку.

Способи стерилізації банок

Коли кришки і скляна тара будуть промиті, їх протирають чистим рушником. У каструлю наливають воду, укладають кришки. Ємність ставлять на вогонь. Кришки кип’ятять протягом 7-10 хвилин.

Банки стерилізують окремо. Це можна зробити в мікрохвильовці чи духовці. Твіст кришки також можна стерилізувати за допомогою нагрівання, а кришки з гумками тільки кип’ятять. Якщо їх нагріти в духовці, гумки зіпсуються.

Як швидко і правильно стерилізувати банки

Банки і ємності під варення ставлять в духовку, яку нагрівають до 100-120 градусів. Якщо тара суха, її ставлять шийкою вниз. Тільки що помиті банки встановлюють шийкою вгору. В цьому випадку вода при нагріванні духовки буде безперешкодно випаровуватися. Тару прожарюють не менше 15 хвилин. Якщо банки трилітрові, їх стерилізують в духовці 25 хвилин.

Це найпростіший спосіб. Але є ще один, він заснований на стерилізації скляної тари в воді. Спочатку її миють так, як це описано вище, потім встановлюють в каструлю. У неї наливають чисту воду, доводять до кипіння. У киплячій воді банки повинні стояти 6-7 хвилин. Діставши їх з води, господині повинні поставити їх шийкою вниз на чистий рушник. Банки готові до консервації!

Мандаринка
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: