Цей метод очищення риби підходить тільки для тих видів, у яких досить велика луска.
Буде потрібно гострий ніж і дошка, на якій зручно розташувати рибу.
Все дуже просто: біля хвоста підчіплюємо край луски і ведемо ножем до голови тушки.
Відразу може у вас і не вийде, як треба, але пару тренувань і ви побачите, що чистка кожної риби таким методом, займаємо близько 1 хвилини.
Ефективно допомагає і легка заморозка риби: поміщаємо тушку в морозильну камеру на 20 – 30 хвилин. Верхній шар шкіри і волога луска трохи будуть підморожені, коли почнете чистити, луска буде легше відставати і не стане розлітатися по всій кухні.
Деяким допомагає такий метод, як обшпарювання риби кип’ятком: луска легше відходить і також, як і у попередньому варіанті, не розлітається по приміщенню.
Для чищення окуня, необхідно просто зробити надрізи по всій тушці і зняти шкіру разом з лускою. Окунь дуже важко очищається, тому ефективніше зняти разом з шкіркою.
Деякі застосовують для чищення риби терки для продуктів. Можете спробувати і такий інструмент. Допомагає швидко впорається з лускою і овощечистка, тільки необхідно брати гостру, щоб весь процес очищення пройшов швидко і легко.