Курячі ніжки з грибами в вершково-винному соусі – це дуже смачна, ароматна і ситна страва.
Готуються такі ніжки досить легко і швидко. В основному, на підготовку піде близько 15 хвилин, а всю іншу роботи зробить за вас духовка. За бажанням, замість ніжок можна взяти стегна, крила або навіть грудку (головне тоді – не перетримати її в духовці). Подавати такі ніжки можна з улюбленим гарніром (ідеально – з картопляним пюре або рисом) або просто з салатом зі свіжих овочів.
Інгредієнти
- Курячі гомілки – 6 шт.
- Печериці – 200 г
- Часник – 3 зубчики
- Вино сухе біле – 100 мл
- Вершки (15%) – 250-300 мл
- Суміш спецій для курки – 1 ст.л.
- Гірчиця готова – 1 ст.л.
- Борошно – 2 ч.л. (з невеликою гіркою)
- Рослинна олія – 2-3 ст.л.
- Сіль за смаком
- Перець гострий мелений – за смаком
Як приготувати курячі ніжки
Гомілки промиваємо і ретельно обсушуємо за допомогою паперових рушників.
Перекладаємо їх в миску і додаємо до них суміш спецій для курки (якщо готової суміші немає, то можна обійтися тільки сіллю і перцем, або додати все те, що вам подобається). Якщо суміш спецій – без солі, тоді і її також додаємо. Ретельно масажуємо ніжки, щоб спеції рівномірно розподілилися по їх поверхні.
Сковороду розігріваємо з невеликою кількістю рослинної олії і на досить сильному вогні обсмажуємо ніжки з усіх боків до рум’яної скоринки. Обсмажуємо ніжки партіями, щоб під час смаження їм було просторо на сковороді, і вони не стикалися один з одним.
Поки курячі ніжки смажаться, печериці очищаємо від бруду (в ідеалі їх потрібно просто протерти вологою губкою) і нарізаємо на половинки-четвертинки або більш дрібні сегменти, в залежності від розміру грибів.
Обсмажені ніжки перекладаємо на тарілку і поки відкладаємо вбік, а в сковороду при потребі додаємо ложку рослинної олії і відправляємо в неї нарізані гриби. Злегка їх присолюємо і обсмажуємо на середньому вогні до легкої рум’яної скоринки.
Зубчики часнику очищаємо і подрібнюємо ножем, додаємо їх до вже обсмаженим шампіньйонів. Перемішуємо.
Вливаємо вино і на сильному вогні, постійно помішуючи, даємо йому практично повністю випаруватися. Завдяки вину, всі прижарки від курячих ніжок, які пристали до дна, благополучно відстануть.
Додаємо гірчицю (у мене – зернами, але використовувати саме таку зовсім не обов’язково) і борошно. Ретельно перемішуємо. Вливаємо вершки жирністю 15-20%.
Перемішуємо і доводимо соус до кипіння. Якщо раптом соус вийшов дуже густим, то його можна злегка розбавити водою або бульйоном. Пробуємо соус на смак, і якщо потрібно, злегка його приправляем сіллю і перцем (сильно не захоплюємося, адже ніжки вже солоні).
Тепер отриманий соус перекладаємо в форму для запікання (я цього не робила, так як у мене сковорода – зі знімною ручкою), а зверху вже щільненько викладаємо обсмажені курячі ніжки.
Відправляємо курячі ніжки з грибами в вершково-винному соусі в розігріту до 180 ° духовку і запікаємо їх близько 20-30 хвилин або більше (час залежить від розміру ніжок і від того, як довго ви їх обсмажували) до повної готовності ніжок. До речі, за бажанням, їх можна не запікати, а просто потушкувати під кришкою на плиті, буде також дуже смачно.
От і все! Наші курячі ніжки з грибами в вершково-винному соусі готові, і їх можна подавати до столу.