При купівлі вершкового масла більшість орієнтуються на два показники: відсотковий вміст жиру та відсутність рослинних компонентів. Однак проста перевірка масла на натуральність у теплій воді іноді дає несподіваний результат. Як з’ясувалося, дорогі види на магазинних полицях можуть складатися з хімії.
Перевірити масло на натуральність теплою водою дуже легко. Опускаємо шматочок у миску з водою і дивимося, як змінюватиметься форма. Розтоплене натуральне масло утворює на поверхні води масляну плівку. Приблизно таку ж ви бачите при варінні жирного супу – власне жир піднімається на поверхню.
Тепер потрібно спробувати порухати шматочки масла ножем. Ті, що не утворили на поверхні специфічного нальоту, почали тягнутися за ножем, як пластилін. Це говорить про високий вміст рослинних компонентів у складі. Несумлінний виробник міг проґавити їх у вказівці на етикетці, або дати інформацію дуже дрібним шрифтом.
Один із перевірених видів дорогого сорту масла із заявленим відсотком жиру в 82,5% та заявленою основою зі 100% пастеризованих вершків і зовсім не розплавився у гарячій воді, залишивши за собою у мийці тягучий щільний потік. З чого роблять таке масло не хочеться й думати.
Щоразу має сенс перевіряти маленький шматочок від купленого вершкового масла гарячою водою. Це дозволить залишити на столі лише натуральні сорти.