Колись в старовину пряники були улюбленими ласощами … Сьогодні на прилавках можна знайти масу печива і тістечок, але справжні пряники – велика рідкість.
Але ж їх так просто приготувати вдома, власноруч з натуральних, доступних інгредієнтів! Тому поспішаю поділитися рецептом.
Складові:
- 4 яйця;
- 700 мл кефіру;
- 3 склянки цукру;
- 2 ч. л. соди;
- 2 ст. л. меду;
- 8 склянок борошна;
- 6 ст. л. рослинної олії.
Спосіб приготування:
1. Розбийте яйця і акуратно розділіть на білки і жовтки. Всипте в жовтки мед і майже весь цукор (крім 6 ст. л. – які знадобляться для помадки) і збийте все.
2. Влийте до цукрово-яєчної маси масло з кефіром і знову перемішайте все.
3. Борошно просійте, з’єднайте з содою і, гарненько перемішуючи, додайте поступово невеликими порціями до раніше приготовленої суміші. Має вийти некруте тісто.
4. Розкачайте тісто в корж товщиною 1 см і вирежіте пряники бажаної форми. Наприклад – кружечками, у вигляді звіряток.
5. Застеліть деко кулінарним папером і викладіть на нього пряники.
6. Поставте пряники в заздалегідь розігріту до 180-190 ° С духовку і випікайте протягом 25 хвилин.
7. Для приготування помадки, збийте білки з цукром, що залишився. Добиватися стійкої піни не обов’язково – вона просто повинна розчинитися.
8. Дістаньте пряники з духовки, змастіть швидко білком і поверніть в духовку ще на 10 хвилин.
Пряники вийдуть ще смачніше, якщо додати в тісто трохи горіхів, сухофруктів, пряностей (наприклад, кориці, ванілі, імбиру, сушеної м’яти або базиліка). А якщо додати в глазур краплю барвника – вийдуть пряники нарядні, святкові.