Ткемалі з чорносливу: смачний соус до м’яса, птиці та риби

Не знаєте куди подіти чорнослив, то приготуйте дуже смачний, ароматний соус на зиму. Він ідеально підходить до м’ясних страв.

Складові:

  • Чорнослив – 1 кг. без кісточок.
  • Часник – 4-6 зубчиків.
  • Гострий перець – за смаком.
  • Петрушка – великий пучок.
  • Базилік – великий пучок.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. ложка.
  • Сіль – пів ч. ложки.
  • Цукор – 1 ч. ложка з гіркою.

Покроковий процес приготування:

1. Розрізаємо чорнослив на половинки вздовж і виймаємо кісточки. Складаємо половинки чорносливу в каструлю з товстим дном, в якій і будемо готувати соус.

2. У каструлю до слив відправляємо пів. ч. ложки солі і 1 ч. ложку з гіркою цукру. Доводимо майбутній соус до кипіння, вогонь зменшуємо до мінімального і варимо фруктову масу 8 хвилин. У процесі її часто перемішуємо.

3. Тим часом гострий перець дрібно нарізаємо, беремо його на смак (я взяла половину стручка разом з насінням). Зубчики часнику подрібнюємо звичним для вас методом.

4. Через зазначений час додаємо в каструлю перець з часником і 1 ч. ложку хмелі-сунелі, перемішуємо і варимо 5 хвилин.

5. Беремо великий пучок базиліка і петрушки і дрібно нарізаємо. Якщо не любите базилік, то можете його замінити кропом. Але базилік додасть незвичайний смак і аромат. Подрібнену зелень відправляємо в каструлю і перемішуємо. Варимо соус на мінімальному вогні протягом 10 хвилин, постійно помішуючи.

6. Після чого знімаємо каструлю з плити і подрібнюємо її вміст за допомогою погружного блендера в однорідну масу.

7. Повертаємо каструлю з соусом на плиту, доводимо до кипіння і варимо ще 3 хвилини.

8. Розкладаємо готовий соус по стерильним банком і щільно закручуємо кришками. Зберігається такий соус в холодильнику або в холодному погребі.

Виходить соус густий, ароматний і кисло-солодкий на смак. Дуже добре поєднується з будь-яким м’ясом, птицею, рисом, рибою. Думаю, якщо ви любите чорнослив так, як люблю його я, то можна поєднувати його з тим, що душа забажає! Знову ж, соус не жирний, дуже корисний, готується моментально.

Мандаринка
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: