Томатно-цибулевий соус на зиму, покроковий рецепт

Пропоную рецепт приготування томатно-цибульного соусу на зиму. Поки овочі в достатку і ціни на них не кусаються, кожна господиня намагається зробити якомога більше припасів на зиму. Дуже до речі і заготовки різних овочевих соусів. Їх можна використовувати не тільки як приправу, але і при приготуванні супів і тушкованого м’яса. Пропонований соус добрий і для піци.

Складові

  • Помідори – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 300 г
  • Часник – 16 зубчиків
  • Олія соняшникова – 100 мл
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – 0,3 ч.л.
  • Перець чилі мелений – 0,3 ч.л.
  • Сіль – 1 ст. л.

Як приготувати

Головки часнику розібрати на зубчики і залити їх теплою водою на 30 хвилин, щоб сухі оболонки розм’якли. Так легше очистити зубчики.

Зубчики очистити, пропустити через прес або подрібнити на млинку для часнику і розтерти з сіллю.

У цибулин відрізати шийки і донця і зняти сухі покривне листя. Цибулини обмити, обсушити, розрізати навпіл, а потім кожну половинку нашаткувати тонкими півкільцями.

Викласти цибулю на сковороду з розігрітою олією і обсмажити до золотистого кольору. До цибулі додати часник і 5 ст. ложок гарячої води. Масу уварюють під кришкою протягом 10-12 хвилин.

У помідорів видалити місця з’єднання з плодоніжкою, а з протилежного боку зробити неглибокий хрестоподібний надріз. Помідори покласти в кип’яток на 12-14 секунд і, коли шкірка відійде, відразу ж облити холодною водою і зняти шкірку. Розрізати помідори на дольки.

Для соусу найкраще вибирати стиглі і м’ясисті помідори.

Пропустити помідори через дрібну решітку м’ясорубки або подрібнити в пюре за допомогою спеціальної механічної соковижималки, а потім протерти через сито для видалення насіння.

Викласти томатне пюре в каструлю і довести до кипіння. До пюре додати цибулю і часник. Суміш перемішати. Все разом при помішуванні уварювати протягом 10 хвилин.

Додати цукор, лавровий лист, чорний і червоний перець і сіль. Сіль краще додавати за смаком. Уварювати ще 5 хвилин.

Соус розфасувати в стерилізовані банки ємністю 0,5 л.

Прикрити банки прокип’яченими кришками для консервування і пастеризувати при температурі 85-90 ° С протягом 30 хвилин, а потім закатати.

Мандаринка
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: