Дуже детально показую, як приготувати модний нині збитий джем. Смачний і ніжний, як хмаринка!
Що потрібно
- ягоди – 500 г (у мене садова полуниця)
- цукор – за смаком, в залежності від ягід. Я додала 150 г і вийшло в міру солодко
- лимонна кислота – 0,5 ч.л.
- желатин – 50 г (але потрібно читати на упаковці – на моїй пачці було написано, що рекомендується додавати 1 пластину на 100 г продукту)
Як готувати
Ягоди можна взяти будь-які – як свіжі так і заморожені (що дуже зручно, тому що я заморожую весь урожай ягід). У мене була заморожена полуниця.
Відміряємо потрібну кількість ягід і засипаємо їх цукром.
І додаємо трохи лимонної кислоти. Можна замінити натуральним лимонним соком.
Кількість цукру і лимонної кислоти (соку) буде залежати від самих ягід. У мене була досить солодка ягода, тому багато цукру я не клала. Але, наприклад, в агрус потрібно додати побільше. Пробуйте і дивіться за смаком!
Ставимо ягоди на вогонь і доводимо до кипіння, постійно помішуючи ложкою.
Вогонь повинен бути середній або маленький, а кухлик бажано взяти з товстим дном.
Коли ягоди закиплять, їх потрібно подрібнити в пюре. Я скористалася занурювальним блендером. Але потрібно бути акуратніше, ягоди дуже гарячі!
До речі, можна остудити ягоди до кімнатної температури або взагалі прибрати в холодильник. Необов’язково доробляти їх в той же день (якщо не встигаєте – нічого страшного).
Тепер беремо желатин і готуємо його відповідно до інструкції на упаковці. У мене був листовий желатин і його потрібно було замочити в холодній воді на 5 хвилин.
Після чого віджати і додати в гарячий продукт. Але желатин буває різний – так що, будь ласка, читайте інструкцію на пачці, щоб точно не помилитися!
Подрібнені в пюре ягоди знову ставимо на повільний вогонь і доводимо до кипіння. Іноді помішуємо, щоб вся маса у нас прогрілася рівномірно. Гаряче варення відразу ж перекладаємо в чашу міксера.
І додаємо до нього желатин (у вас може бути інша послідовність дій, якщо про це напише виробник).
Швиденько перемішуємо за допомогою столової ложки, щоб желатин рівномірно розподілився і розчинився в гарячому варенні. Даємо постояти приблизно 5 хвилин, щоб маса трохи охолола.
Потім збиваємо міксером на максимальній потужності.
Я використовую стаціонарний міксер – це дуже зручно, рука не втомлюється. Поставив і пішов займатися своїми справами! Збивати потрібно приблизно 5-10 хвилин.
Варення готове, коли воно сильно збільшиться в об’ємі і трохи змінить колір. У мене вийшло ось так.
Розкладаємо по банках і зберігаємо в холодильнику. Смачного!